top of page

Ouderraad / schoolraad

Ook de ouderraad is een groep ouders die zich graag inzet voor de school waar onze kinderen les volgen,

namelijk De Kiem Wambeek.

 

DOEL

De ouderraad werkt op een andere manier dan het oudercomité. Ze richten zich op het beleid van de school, vertegenwoordigen de ouders en geven advies aan het schoolbestuur. Zo zorgen ze ervoor dat de ouders als groep gehoord worden.

​

De ouderraad en schoolraad zijn adviesorganen zonder beslissingsrecht. Ze kunnen echter wel advies geven bij beslissingen, zowel op eigen initiatief als wanneer dit vereist is.

​

OUDERRAAD EN SCHOOLRAAD

Enkele leden van de ouderraad (één voor het lager onderwijs en één voor de kleuters) zitten ook in de schoolraad. De schoolraad bestaat verder uit vertegenwoordigers van het personeel (directie en twee leerkrachten) en de lokale gemeenschap. Bij GBS De Kiem worden de vergaderingen ook bijgewoond door de schepen van onderwijs en een ambtenaar bevoegd voor onderwijs.

De schoolraad adviseert het schoolbestuur, dat bij GBS De Kiem Wambeek samenvalt met het gemeentebestuur van Ternat (de ‘inrichtende macht’ of IM).

De schoolraad buigt zich over geplande beslissingen die het personeel, de ouders of de leerlingen aangaan, zoals het schoolreglement, het studieaanbod, grote verbouwingen, het welzijnsbeleid en het gezondheidsbeleid.

Bij GBS De Kiem Wambeek bereiden we de punten voor in de ouderraad en bespreken we ze vervolgens binnen de schoolraad, zodat er een gedragen advies naar het schoolbestuur gaat.

​

De ouderraad wordt telkens voor vier jaar verkozen. Er zijn tien plaatsen beschikbaar. Als er meer kandidaten zijn, worden er verkiezingen georganiseerd onder de ouders van de school. Dit is in Wambeek nog niet gebeurd.

​

EEN GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL IN WAMBEEK

In 2019 pleitte de ouderraad bij het nieuwe gemeentebestuur voor het behoud van GBS De Kiem Wambeek als gemeenteschool. We maakten een uitgebreide afweging van de argumenten voor en tegen en adviseerden het gemeentebestuur om verder te investeren in GBS De Kiem Wambeek, haar leerlingen en leerkrachten. De ouders hebben gepleit voor het behoud van De Kiem als open dorpsschool. Het gemeentebestuur van Ternat bleek hiervoor de meest geschikte inrichtende macht.

Het gemeentebestuur heeft dit advies aanvaard en een nieuw onderwijsbeleid voor deze legislatuur ontwikkeld. In samenwerking met gemeentelijke ambtenaren en een politieke werkgroep hebben ouders een plan opgesteld om het onderwijs in GBS De Kiem Wambeek ‘kostenneutraal’ te organiseren. Dit betekent dat de subsidies vanuit Vlaanderen de uitgaven van GBS De Kiem Wambeek moeten dekken. Hierdoor zijn enkele voordelen uit het verleden teruggeschroefd (zoals zeer goedkope maaltijden) en gelijkgesteld aan andere scholen in Ternat. Een maaltijd in onze school is nu vergelijkbaar met een maaltijd in De Droomgaard of De Brug. Deze oefening is nu afgerond.

Elk jaar geeft de schoolraad ook advies over het schoolreglement en eventuele wijzigingen. Daarnaast fungeert de schoolraad als klankbord voor de directie van de school.

 

bottom of page